Nederland is derde in de 2022 Index van de digitale economie en samenleving


De jaarlijkse Index van de digitale economie en samenleving (DESI) van 2022 is gepubliceerd. Nederland vindt zichzelf op de derde rang, een van de best presenterende landen in de EU.

Wat is de DESI?

Elk jaar zijn in deze verslagen landenprofielen opgenomen die de lidstaten kunnen gebruiken om zicht te krijgen op de gebieden waarop met voorrang maatregelen moeten worden genomen.

Dit jaar bevat de DESI van verschillinde nieuwe datapunten en de Vrouwen in digital scorebord.

DESI berichtgeving over Nederland

Volgens het rapport: “Er zijn echter meer inspanningen en hervormingen nodig om van Nederland een wereldwijde digitale koploper te maken. Vergeleken met andere EU-landen presteert Nederland weliswaar relatief goed, maar het moet zijn prestaties blijven verbeteren om gelijke tred te houden met de landen die wereldwijd het verst gevorderd zijn met de integratie van geavanceerde digitale technologieën. In het bijzonder blijft het gebruik van AI — door slechts 13 % van alle Nederlandse bedrijven — gering en ver achter op de EU-doelstelling dat in 2030 75 % van alle bedrijven AI gebruikt. In dit verband zou Nederland ook zijn deelname aan grote Europese projecten op het gebied van technologische samenwerking kunnen versterken”

Menselijk kapitaal

Nederland staat op de tweede plaats onder het hoofdstuk menselijk kapitaal. 79% van de Nederlandse bevolking hebben digitale basisvaardigheden, vergeleken met 54% in de hele EU. 52% van de burgers hebben meer dan digitale basisvaardigheden, in vergelijk met 26% in de EU. Nederland loop achter in de percentage van ICT graduates (3.4% in vergelijking tot 3.9%) en vrouwen die werken in ICT (18% in vergelijking tot 19% in de EU).

Connectiviteit

Nederland staat ook op de tweede plaats met betrekking tot connectiviteit.

97% van de bevolking heeft vast internet, in vergelijk met 78% in de gehele EU. 97% van bevolkte gebieden in Nederland profiteren van 5G dekking, vergeleken met 66% in de gehele EU.

Nederland loopt achter in vergelijking met de rest van EU met 1GB vast internet – minder dan 0.01% van het Nederlandse volk heeft 1GB of sneller internet, in vergelijk met 7.6% in de gehele EU. Ook het gebruik van het 5G spectrum is lager dan in de gehele EU.

Integratie van digitale technologie

Nederland staat op de vierde plek in dit hoofdstuk. Kleine en middlegrote ondernemingen (kmo’s) die gebruik maaken van digitale diensten staan op 75%, in vergelijk met 55% in de gehele EU. 49% van Nederlandse kmo’s maakt gebruik van sociale media in vergelijk met 29% in de gehele EU. 60% van binnenlandse kmo’s gebruikt cloudtechnologie, vergeleken met maar 34% in de EU.

Digitale overheidsdiensten

Nederlands gebruik van digitale overheidsdiensten bereikt 92% in de DESI 2022, in vergelijk met 65% door de gehele EU. Nederland blijkt sterk in digitale diensten voor inwoners en ook voor ondernemingen. 96% van de bevolking heeft minimaal een eID, DigiD voor burgers en eHerkenning voor ondernemingen.

Voor meer informatie over DESI, klik hier.

Contact us

Contact us

Consent

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER