Het jaar in digitalevaardigheden van ICDL Europe


Het was heel druk bij ICDL Europe in 2022. We willen graag enkele hoogtepunten met u delen, dus lees hieronder verder om te zien wat we dit jaar van plan waren en om te zien welke evenementen we hebben georganiseerd in het landschap van digitale vaardigheden in Europa.

Lente 2022

Het voorjaar van 2022 was het seizoen waarin de meeste Europese landen uit de pandemische beperkingen kwamen en ICDL-testcentra in heel Europa elkaar weer persoonlijk konden ontmoeten. Hier zijn een paar hoogtepunten van wat er dit voorjaar is gebeurd.

Vooruitgang in door AI gegenereerde kunst

DALL.E 2 gelanceerd, een nieuw AI-systeem dat originele, realistische afbeeldingen en kunst kan maken op basis van een tekstbeschrijving. Het kan concepten, attributen en stijlen combineren om een indrukwekkend visueel resultaat te vormen.

ICDL E-Commerce lancering in heel Europa

Een gloednieuwe ICDL-module gelanceerd in Europa, E-Commerce. De module E-commerce behandelt de belangrijkste concepten van e-commerce en ontwikkelt inzicht in het opzetten, beheren en onderhouden van een winkel op een online platform, een platform voor sociale media en een e-commerce marktplaats.

Ondanks oorlog blijven Oekraïense kandidaten ICDL studeren

Kandidaten in Oekraïne hebben hun ICDL-studies en tests voortgezet ondanks het uitbreken van de oorlog in het land. In deze moeilijke omstandigheden tonen kandidaten een opmerkelijke veerkracht om hun digitale vaardigheden te blijven verbeteren.

SARS-CoV-2 wordt meest gesequenced organisme ter wereld

Dankzij de Covid-tests die velen van ons sinds 2020 hebben gedaan, hebben wetenschappers meer dan 7 miljoen kaarten van het volledige genoom van het virus kunnen maken om veranderingen bij te houden.

Zo kunnen ze nieuwe varianten makkelijker en sneller herkennen. Dit aantal mappings overtreft het griepvirus, hiv of zelfs ons eigen menselijk genoom.

Alle Digitale Weken 2022

Tijdens de Europese All Digital Weken stond ICDL stil bij het thema van het verbeteren van digitale vaardigheden en het bevorderen van digitale inclusie en toegankelijkheid. Digitale geletterdheid in 2022 en daarna zal in toenemende mate meer betekenen dan vaardigheden voor specifieke softwaretools: we moeten digitale geletterdheid omvormen tot vaardigheden voor het leven, studeren en werken.

ICDL Nederlandstalig ATC-forum vond plaats

ICDL-testcentra door heel Nederland woonden een forum in het Nederlands bij om hen op de hoogte te houden van ICDL-ontwikkelingen en om het team te ontmoeten.

Zomer 2022

De zomer van 2022 was een recordjaar voor hitte in Europa, maar digitale vaardigheden vertoonden geen tekenen van vertraging tijdens de zomer. ICDL Europe en onze partners waren het hele seizoen druk bezig.

ICDL Teamwork-module gelanceerd in het Nederlands

Als reactie op het snel veranderende werklandschap sinds 2020 heeft ICDL een geheel nieuwe module ontwikkeld en gelanceerd om de teamsamenwerking te verbeteren. De module is deze zomer in het Nederlands gelanceerd. De module Teamwerk behandelt de belangrijkste concepten en vaardigheden die nodig zijn om effectief in een team te werken met behulp van samenwerkingstools en -platforms.

ICDL Europe sloot zich aan bij DigiSkills België

In de zomer van 2022 werd ICDL Europe onderdeel van de Belgische nationale coalitie voor digitale vaardigheden, DigiSkills Belgium. DigiSkills Belgium biedt organisaties die werken aan digitale vaardigheden de kans om hun activiteiten, initiatieven en best practices te delen, en dient ook als forum om de toekomst van digitale vaardigheden te bespreken.

DigComp 2.2 gepubliceerd

De Europese Commissie heeft DigComp 2.2 gepubliceerd, waarin belangrijke nieuwe gebieden zijn opgenomen, zoals AI, het internet der dingen en telewerken. De update bouwt voort op eerdere versies van DigComp, het digitale competentiekader van de EU ontwikkeld om te helpen definiëren wat digitale competentie betekent.

ICDL afgestemd op DigCompEdu

ICDL is nauw afgestemd op DigCompEdu. Het EU-kader, dat voortbouwt op het werk dat is gedaan om het meer algemene digitale competentiekader DigComp te creëren, is ontworpen om digitale competentie voor docenten te definiëren. Uit de interne inventarisatie, uitgevoerd door de ICDL Foundation, bleek dat ICDL 18 van de 22 individuele DigCompEdu-competenties volledig dekt.

NASA’s James Webb Space Telescope heeft voor het eerst kleurenfoto’s onthuld

Beelden van NASA’s James Webb Space Telescope werden in juli vrijgegeven. Het zijn tot nu toe de diepste en scherpste infraroodbeelden van het verre heelal. Eén afbeelding toont een cluster van sterrenstelsels zoals deze er 4,6 miljard jaar geleden uitzag. Een andere toonde een stervormingsgebied in de Carinanevel.

Herfst 2022

Europa ging de herfst in met een focus op de economie. Maar ook op het gebied van digitale vaardigheden was het druk, lees hieronder verder voor onze herfstupdates.

DESI 2022 is gepubliceerd

DESI 2022, de index die de Europese Commissie jaarlijks opstelt om de digitale vooruitgang van de EU-lidstaten te monitoren, is uitgebracht. Finland staat bovenaan de index voor 2022.

De op één na grootste boete onder de AVG voor Instagram

De Ierse gegevensbeschermingscommissie heeft Meta een boete van € 405 miljoen opgelegd na een twee jaar durend onderzoek naar hun omgang met de gegevens van kinderen op Instagram. Met name tienergebruikers konden zakelijke accounts op Instagram beheren, wat resulteerde in de publicatie van hun persoonlijke gegevens.

ICDL CEO Forum voor Nationale Operators persoonlijk gehouden

ICDL Europe hield voor het eerst sinds het begin van de Covid-pandemie persoonlijk een CEO-forum. CEO’s van ICDL Nationale Operators in heel Europa en de MENA-regio kwamen bijeen om hun ervaringen met het geven van ICDL- en digitale vaardigheidstrainingen te bespreken.

De Europese Commissie begint aan het werk aan het Europees Jaar van vaardigheden

De Europese Commissie is begonnen met de voorbereidingen voor 2023, het Europees Jaar van Vaardigheden. Het Jaar zal het belang benadrukken van de ontwikkeling van vaardigheden om niemand aan zijn lot over te laten en tegelijkertijd het herstel van Europa te stimuleren. Het hebben van de relevante vaardigheden stelt mensen in staat succesvol door veranderingen op de arbeidsmarkt te navigeren en volledig deel te nemen aan de samenleving en de democratie.

Sociaal netwerk Twitter onder nieuwe eigenaar

Techmagnaat Elon Musk rondde zijn aankoop van Twitter af, een dag voor een door de rechtbank opgelegde deadline in de VS. Sleutelfunctionarissen en een groot deel van het personeel werden ontslagen en een herziening van het socialemediaplatform is nog aan de gang.

ICDL-pilot gelanceerd in Zweden

In Zweden is een proefproject gestart met Stockholms stad, de gemeente Stockholm. Het door het ICDL geaccrediteerde testcentrum, Digitala Lyftet, organiseerde de pilot, waarbij bijna 100 kandidaten ICDL-modules in de Zweedse taal zullen volgen.

De bigtech-wetten van de EU treden in werking

De Europese Unie (EU) heeft ‘landmark’-wetgeving ingevoerd met betrekking tot Big Tech. De Digital Services Act en Digital Market Act omvatten enkele van de meest uitgebreide transparantie en platformverantwoordelijkheid voor grote technologiebedrijven. Het is van toepassing vanaf mei 2023.

Naar 2023

Namens ons allemaal bij ICDL Europe wensen we u een vredig, gezond en helder 2023 en kijken we ernaar uit om met u samen te werken om ook volgend jaar de digitale vaardigheden van iedereen te verbeteren.

Contact us

Contact us

Consent

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER