ICDL is ’s werelds toonaangevende certificering voor digitale vaardigheden, die mensen helpt bij het ontwikkelen en certificeren van hun vaardigheden in het gebruik van een computer. Bestaande uit een aantal modules, met de flexibiliteit voor docenten om de onderwerpen te kiezen die voldoen aan de behoeften van hun leerlingen, is ICDL een ideale manier voor scholen om de digitale vaardigheden van hun leerlingen te helpen ontwikkelen.

Scholen over de hele wereld gebruiken ICDL. Het programma biedt zowel flexibiliteit als een reeks niveaus, samen met een up-to-date aanbod dat over de hele wereld aan strikt hoge normen wordt gehouden. Studenten kunnen profiteren van een internationaal erkende certificering die is gekoppeld aan een aantal kwalificatiekaders en -normen en die kan worden geïntegreerd met leerplannen in verschillende landen.

Tot op heden hebben meer dan 16.000.000 mensen zich beziggehouden met ICDL, en duizenden scholen, hogescholen en universiteiten hebben ICDL geadopteerd om de digitale vaardigheden van hun studenten op te bouwen en te certificeren.

ICDL Digital Student-modules

De modules in ICDL Digital Student zijn:


Essential Skills

Information Literacy

Compute and Code

Computing

Robotics


Smart Digital

Momenteel zijn ICDL Digital Student-modules alleen beschikbaar in het Engels.

Voorbeelden van ICDL in het onderwijs

VS

ICDL wordt officieel erkend als zijnde afgestemd op de ISTE-normen. ISTE, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor onderwijstechnologie, heeft de ISTE-normen opgesteld om een raamwerk te bieden dat docenten helpt het leren te transformeren met technologie. ICDL ontving in mei 2017 een ISTE Seal of Alignment.

Roemenië

ICDL wordt erkend als gelijkwaardig aan een baccalaureaattest in digitale geletterdheid in Roemenië. De erkenning door het Ministerie van Onderwijs betekent dat studenten de keuze hebben om ofwel het traditionele staatsexamen te halen, ofwel om ECDL-certificeringstests af te leggen om een internationaal erkende kwalificatie te behalen.

Italië

Een aantal universiteiten in Italië geeft academische credits voor het behalen van ECDL-certificering, en sommige vereisen ECDL als voorwaarde voor bepaalde majors. De Bocconi University in Milaan vereist dat kandidaten voor de meeste van hun opleidingen ECDL-certificering behalen.

VK

Het certificeren van je digitale vaardigheden kan je helpen om naar de universiteit in het VK te gaan. ECDL Advanced-certificering is 24 UCAS-punten waard, die kunnen meetellen voor de toelatingseisen voor veel universitaire cursussen in het hele land.

Kwalificatiekaders

ICDL is gekoppeld aan nationale kwalificatiekaders in verschillende landen in Europa en daarbuiten. Kwalificatiekaders maken het gemakkelijk om kwalificaties en certificeringen uit verschillende landen met elkaar te vergelijken. In heel Europa hebben duizenden scholen ICDL geadopteerd om de digitale vaardigheden van hun leerlingen en personeel te certificeren. Met behulp van de flexibiliteit van de ICDL-profielstructuur kunnen scholen de modules kiezen die helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die hun leerlingen het meest nodig hebben.

Waarom zijn digitale vaardigheden belangrijk?

Zowel in ons privéleven als in ons werkende leven is technologie al onmisbaar. Er zijn weinig of geen banen waarvoor geen computergebruik nodig is, en overheids- en commerciële diensten, zoals belastingen, werkloosheid, verzekeringen of gezondheidszorg, zijn steeds meer online.

Kortom, niemand kan zonder digitale vaardigheden. Maar net zoals niemand kan rondkomen zonder digitale vaardigheden, is het ook zo dat niemand wordt geboren met het vermogen om een computer te gebruiken. Digitale competenties moeten worden aangeleerd. ‘Digital natives’, geboren met het vermogen om alles met een computer te doen, bestaan niet, ze ontstaan door te leren.

Digitale vaardigheden, van de elementaire digitale geletterdheid van het werken met bestanden en mappen en online reizen tot de meer geavanceerde onderwerpen coderen, het ontwikkelen van ‘informatiegeletterdheid’ en begrijpen hoe u online veilig kunt blijven, zouden een belangrijk onderdeel moeten zijn van elke jonge opvoeding van personen. Uitgerust zijn met de juiste digitale vaardigheden betekent uitgerust zijn voor de toekomst van werk en leven.

Is certificering belangrijk?

Er zijn veel manieren om een computer te leren gebruiken, maar onderzoek door partners van ICDL Europe toont aan dat het bewijzen van verworven vaardigheden met certificering de sleutel is om mensen echt uit te rusten met nuttige competenties.

Een onderzoek in Oostenrijk vergeleek de perceptie van mensen van hun digitale vaardigheden met de realiteit, zoals blijkt uit een test. 94% van de deelnemers vond hun digitale vaardigheden ‘gemiddeld’ tot ‘zeer goed’. Na testen deed slechts 39% dat goed. Uit een parallelle studie in Zwitserland bleek dat mensen met een certificering voor digitale vaardigheden 24% beter presteerden dan gemiddeld bij praktische tests van digitale vaardigheden. Studies elders in Europa en daarbuiten hebben vergelijkbare resultaten laten zien.

Certificering bevestigt niet alleen de verworven vaardigheden, maar valideert ook de kwaliteit van de training, wat aantoont dat studenten echt hebben opgenomen wat ze studeren en een motivatie vormt om de cursus af te ronden.

“I’m really glad it is an international qualification because I want to be able to study and work in a number of different countries and the ICDL is known everywhere – it is a common currency” 

– 16 year-old Dalyn Capes, student, Zambia

“No more boredom in my classes. Students enjoy watching the slides I prepare using PowerPoint, and participate actively” 

– Majeda, 8th grade teacher, Jordan

“Students who complete the ECDL in their schools have considerably better chances for the career entry.” 

– Project study performed by the Institute for Education Research and Adult Education at secondary and vocational schools in Germany

“ECDL represents not only a way for everybody to raise the level of their abilities, but it is also a real chance both for students and teachers to obtain an international certification of their computer skills. The students who already got the ECDL certificate have better employment opportunities as this certificate gives the employer a certain trust in the employee.” 

– Professor Diana Nicoleta Chirila, Octavian Goga National College, Romania